MENÜ

Fagyi

A mindennapi szóhasználatban is gyakran keveredik a fagylalt és a jégkrém, azonban fontos tudnod, hogy mind összetételében, mind az elkészítés mechanizmusában eltérnek. A különböző megnevezések elkülönítése fontos, főleg annak tükrében, hogy mivel találkozhatsz az összetevők felsorolásakor.

Fagylalt: általánosan véve cukrászati technológiával, speciális fagyasztással és keveréssel előállított édesség, mely készülhet pasztőrözéssel vagy hideg eljárással. Tejjel vagy tejszínnel, sűrítményből vagy pasztából egyaránt készíthetik élelmiszer-adalékanyagok (pl. habosítók, sűrítők) és egyéb, az ízéért felelős összetevők (pl. gyümölcs, dió, mandula, pisztácia stb.) hozzáadásával.

  • Vannak a tejes fagylaltok, amelyek tejjel, tojással és cukorral készülnek. Fagyasztás előtt ezeket az ízesítőkkel és gyümölcsökkel elkeverik vagy krémmé főzik.
  • Vannak a krémfagylaltok, amelyek alapja általában vaníliakrém − zsíros tejből vagy tejszínből −, amelyet tojással és cukorral főznek krémmé.

Be kell látni, hogy az igazán finom fagyinak legalább 15-20 százaléka zsír, amely többnyire a tej és a tejszín zsírtartalmából ered.
Fontos még a levegőtartalom is, a hűtés közbeni kevergetéssel érik el, hogy megfelelő állagú édesség jöjjön létre. Ha túl sok a levegő, a fagyi túl jeges lehet, ha túl kevés, akkor túl habos.

Ha könnyedebb, kevésbé kalóriadús élvezetre vágysz, rendelkezésedre állnak a joghurtalapú és gyümölccsel megbolondított fagylaltok, amelyek egyre nagyobb elismerésnek örvendenek.
A könnyebb elkészítést segítendő jelentek meg a fagylaltporok. Ezek iparilag előállított termékek, és minden említett összetevőt tartalmaznak még több adalékanyaggal kiegészítve, amelyek stabilizálják a fagylalt szerkezetét, hogy hosszabb ideig megtartsa az eredeti ízét és állagát. Általában tartalmaznak aromát, cukrot és zselésítő anyagokat. Otthoni elkészítésük is talán könnyebb, de az összetételét tekintve érhetnek meglepetések.

Jégkrém: élelmiszer-ipari körülmények között, meghatározott összetevőkből (pl. zsiradék, fehérjék, gyümölcsök, ízesítőanyagok, zselatin), víz és tej felhasználásával, hőkezeléssel, zárt technológiával, rendszerint homogénezéssel, érleléssel, vagy hűtött állapotban végzett habosítással, majd fagyasztással készül.

Parfé: habbá vert natúr vagy ízesített, esetleg színezett, pasztőrözött tejszínből és fagylaltból egyneműsítéssel vagy rétegzéssel készített, formába töltött és fagyasztott édesség.

Sorbet: valójában fagyasztott cukros víz és gyümölcslé vagy -püré. Állaga lágy, de kevésbé selymes, mint a tejszínes fagylalt, kissé szemcsés, de nem olyan durva, mint a jégkása.

Jégkása: félig fagyasztott, gyümölcspürés jégkristály.

Smoothie: ez nem más, mint jégkockák összedarálva és turmixolva banán és egyéb gyümölcsök hozzáadásával.

 

Melyik a kedvenc fagyid?
Csoki
Vanília
Gyümölcsös
Asztali nézet