MENÜ

Fagyi

Bármennyire reneszánszát éli is a hagyományos, minőségi alapanyagokból készült fagyi készítése, a legtöbb fajtában még találhatsz természetes hozzáadott anyagokat, amelyek az ipari eljárás során kerülnek az édességbe. Ezeknek mind megvan a maguk funkciója, de ami nagyon fontos, az arány, és az, hogy a fagyi természetes anyagokon kívül mást ne tartalmazzon!

 

A korábbi alapanyagokat, mint például a tojás, mely az állagért is felelős, felváltották a keményítők, amelyeknek közismert a kötő hatásuk. A fagylalt minősége egyenletesebbé vált, amikor hozzáadott, ún. semleges kötőanyagokat kezdtek használni, például szentjánoskenyérmag-lisztet (E410), időnként zselatinporral (E430) vagy pektinnel (E440) kiegészítve.
Ha a címkét elolvasod, a szentjánoskenyémag-liszt szinte mindig meglévő összetevő, amelyhez általában társul a guar gumi (E412), a propilénglikol-alginát (E405), nátrium-alginát (E401), a karragén (E407), a karboximetil-cellulóz (E466) és egyebek. Ezekhez adhatnak még különböző emulgeálókat (pl. étkezési zsírsavak mono- és digliceridjeit – E471), melyek a zsír és a víz keverékének létrejöttét és fenntartását segítik.
További hozzáadott anyagok lehetnek − a könnyebb előállítás, állagmegtartás és az esetleges cukor- és laktózmentes fagyik elkészítése végett − a dextróz és a tejpor, a glükóz-fruktóz szirup, a maltodtrextin, a növényi zsír, a citromsav, a savópor, illetve aromák is.

 

A legtöbb hozzáadott anyag jó esetben csak nagyon kis arányban (kb. 0,5 százalék) van jelen, és egyáltalán nincs köztük természetazonos aroma vagy egyéb mesterséges összetevő, melyek hosszú távon esetleg allergiát vagy egyéb megbetegedést okozhatnak!

 

Ha valóban olyan fagylaltot szeretnél enni, amely nem tartalmaz semmiféle számodra idegen anyagot, figyeld a cukrászdákat, vagy csak egyszerűen készítsd el otthon minőségi alapanyagokból saját magad. Lehet, nem lesz egészen olyan, mint a cukrászdákban, de legalább tudni fogod, mi van benne.

Képtalálat a következőre: „fagyi”

 

 

Melyik a kedvenc fagyid?
Csoki
Vanília
Gyümölcsös
Asztali nézet