A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját fehéredésig keverjük a cukor felével és a kakaót is hozzáadjuk a keverékhez.
A 10 dkg étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk, majd félretesszük, ha már kicsit kihűlt, hozzáadjuk az előző keverékhez.
Elektromos habverővel felverjük a behűtött tejszínt, és a krémbe forgatjuk. A tojásfehérjét a maradék cukorral habosra verjük, ezt is beforgatjuk, hozzákeverjük a maradék feldarabolt étcsokoládét.
Elsimítjuk egy fagylaltos tálba, s legalább 6 órára a fagyasztóba tesszük. 7,5 dl fagylalt lesz belőle.
Citrom fagyi mentával
Hozzávalók / 4 adag
1.5 dl víz
10 dkg cukor
175 g joghurt (vagy kefír)
1 dl habtejszín
1 citromból nyert citromlé
1 citromból nyert citromhéj
6 db menta (levél)
citromfű ízlés szerint (pár levél mehet bele)
Elkészítés
A vízből és a cukorból szirupot főzünk. Ha a cukor elolvadt, el lehet zárni.
Belereszeljük a jól megmosott citrom héját, és belefacsarjuk a levét.
Ezt jól lehűtjük. Esetleg előtte este készítjük el.
A jól lehűlt szirupba öntjük a joghurtot, a félig felvert tejszínt és az apróra vágott mentát.
Az egészet a fagylalt gépbe öntjük, és bekapcsoljuk. :)
Ha elkészült, jól lehűtött tálkába vagy kelyhekbe adagoljuk, menta levéllel, esetleg tejszínhabbal tálaljuk.
Fahéjas fagyi
Hozzávalók / 4 adag
2 db tojássárgája
2.5 dl tej
2.5 dl habtejszín
1 csomag vaníliás cukor (bourbon)
1 teáskanál fahéj
14 dkg cukor
1 kk citromlé
1 csipet só
Elkészítés
A tojások sárgáját a cukorral, sóval kifehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a tejet, a citromlét és a fahéjat.
A habtejszínt egy kicsit felverjük, de tényleg csak lazán, végül hozzáadjuk a fahéjas keverékhez, és alaposan összedolgozzuk.
4 órára mehet a hűtőbe, utána a 24 órával korábban lehűtött fagyigép tartályba tesszük, és 30-40 percig kevertetjük a géppel.
Fogyasztás előtt még egy pár órára bedugjuk a mélyhűtőbe a krémet pihenni.
Cappucino fagyi
Hozzávalók / 4 adag
1,1 g por zselatin
0,5 dl hideg víz
0,5 dl meleg feketekávé
0,5 dl cukrozott sűrített tej
1 dl natúr joghurt
2 dl cukrozott habtejszín
cukor (ha valaki édesszájú)
Elkészítés
Főzünk egy friss feketekávét, amiből kimérünk fél dl-t. A zselatint beáztatjuk a vízbe, majd a fél dl kávé felét a zselatinra öntjük.
A joghurtot, sűrített tejet és a tejszínt összekeverjük, és picit kézzel verni kezdjük, de nem kell habbá verni, majd beleöntjük a kávés zselatint, és a kávét is.
Műanyag tálba tesszük, és fagyasztóban fagyasztjuk úgy, hogy kb. fél óránként villával átkavarjuk.
Kínálhatjuk tejszínhabbal vagy kakaóporral, de esetleg tehetünk pár csepp kávét a tejszínhabba. Úgy még finomabb. Tökéletes még egy házi frappéban is.